Zasoby ELKi


ELKa - Elektroniczna Kucharka dostępna jest z różnymi zasobami - wersja [DM] przeznaczona jest dla diabetyków i osób kontrolujących podstawowe wartości odżywcze, a wersja [PKU] dla osób chorych na fenyloketonurię. 

ELKa - Elektroniczna Kucharka [DM] wyznacza zawartość sześciu podstawowych wartości odżywczych w przygotowywanej potrawie lub serwowanej porcji potrawy: węglowodanów przyswajalnych, białka, tłuszczów, wartości energetycznych, błonnika pokarmowego i cholesterolu. Dane te przechowywane są w Spiżarni i Książce kucharskiej ELKi

ELKa - Elektroniczna Kucharka [PKU] śledzi dodatkowo zawartość fenyloalaniny i tyrozyny. 

Ponadto wersja [DM] wyznacza wartości wymienników węglowodanowych albo białkowych oraz wymienników tłuszczowych albo białkowo-tłuszczowych oraz ich równoważniki, a wersja [PKU] wymienniki i równoważniki fenyloalaninowe

Spiżarnia ELKi w wersji 1.09 składa się w wersji [DM] z ponad 1000 artykułów spożywczych, których dane o wartościach odżywczych pochodzą z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Departamentu Rolnictwa USA i od ich producentów.
Użytkownik ELKi może swobodnie modyfikować lub rozbudowywać Spiżarnię, dopisując dane artykułów podane przez producentów oraz odkładając przyrządzone w programie potrawy "na zapas".

Uwaga:
  • Dopisywanie danych do Spiżarni ELKi wymaga podania zawartości węglowodanów przyswajalnych (tj. węglowodanów ogółem pomniejszonych o zawartość błonnika pokarmowego), białka, tłuszczu i wartości energetycznej w 100g artykułu. Podawanie zawartości błonnika i cholesterolu nie jest wymagane. 
    W wersji [PKU] dodatkowo wymagane jest podanie zawartości fenyloalaniny, podanie zawartości tyrozyny nie jest wymagane. 
  • Odłożenie potrawy "na zapas" do Lodówki ELKi, wymaga przyrządzenia potrawy w programie (wartości odżywcze obliczane są przez program). 

Dane te zostały pogrupowane wg dwóch kryteriów:
  • źródła ich pochodzenia:
    Spiżarnia - zawierająca składniki, których dane o wartościach odżywczych zostały wyznaczone przez ośrodki badawcze,
    Etykiety - zawierające składniki, których dane o wartościach odżywczych zostały podane przez ich producentów,
    Lodówka - zawierająca składniki, których dane o wartościach odżywczych zostały wyznaczone przez ELKę;
  • ich klasyfikacji:
    Jaja i produkty mleczne, napoje, słodycze itp.
Książka kucharska ELKi udostępnia kilkadziesiąt receptur potraw, często wraz z opisem sposobu ich przyrządzania.
Możesz ją swobodnie modyfikować lub rozbudowywać o swoje ulubione przepisy.

Naczynia ELKi
 zawierają informacje o ciężarze używanych przez Ciebie naczyń. Ważąc raz i zapamiętując wagę naczynia, ułatwisz sobie ważenie artykułów spożywczych w przyszłości, unikając zbędnego przekładania ważonych składników lub potraw.