Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ZAKŁAD DIETETYKI 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159 C Warszawa, 2007.04.24 Program komputerowy „ELKA - Elektroniczna Kucharka" przeznaczony jest do wyliczania podstawowych wartości odżywczych potraw (energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika pokarmowego i cholesterolu) przygotowywanych wg indywidualnych przepisów Użytkownika. W programie wykorzystywana jest autorska baza danych wartości odżywczej produktów i potraw stworzona na podstawie informacji opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia przez Kunachowicz i współpracowników (Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych) i uzupełniona informacjami żywieniowymi deklarowanymi przez producentów na etykiecie produktów spożywczych dostępnych w Polsce, co łącznie daje około 700 różnych pozycji. Program „ELKA - Elektroniczna Kucharka" adresowany jest szczególnie dla pacjentów z cukrzycą typu 1, może być również wykorzystywany przez wszystkie osoby pragnące kontrolować ilość energii i podstawowych składników odżywczych w swojej diecie. Szczególnie przydatna dla osób chorujących na cukrzycę jest funkcja umożliwiająca wyliczenie ilości wymienników węglowodanowych (WW), wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), jak również wymienników białkowych (WB) i tłuszczowych (WT). Dodatkowo każdy z użytkowników programu ma możliwość uzupełniania bazy danych o produkty lub potrawy typowe dla swojego jadłospisu. Zalecenia dietetyczne dla chorego na cukrzycę są zgodne z normami dla zdrowego człowieka, szczególne znaczenie dla osiągnięcia optymalnej kontroli glikemii ma natomiast monitorowanie całkowitej zawartości węglowodanów w diecie. Istotną dla pacjenta informacją jest również zawartość białka i tłuszczu w produktach. „ELKA - Elektroniczna Kucharka" w przyjazny użytkownikowi sposób umożliwia szybką analizę posiłku pod tym kątem, co w znaczący sposób może pomóc pacjentom w kontroli spożycia podstawowych składników odżywczych. Program nie może jednak zastąpić kontaktu z dietetykiem, może być natomiast wygodnym narzędziem uzupełniającym porady żywieniowe uzyskiwane od osób wykwalifikowanych. // nieczytelne podpisy dr inż. lek. med. Dariusz Włodarek dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak dr inż. Ewa Lange dr inż. Anna Harton dr inż. Danuta Gajewska dr inż. Saeed Bawa z Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW |