Współczesne metody kontroli cukrzycy zmierzają do uzyskania synergii trzech czynników:
Obecny
stan medycyny i poziom technologii dostarcza zadawalające metody pomiaru wartości glikemii
oraz - w przypadku cukrzycy insulinozależnej - zbliżoną do naturalnej
skuteczność działania insuliny (m.in. ze względu na dynamikę je
działania i sposób podawania). Metody kontroli diety - trzeciego
czynnika leczenia - praktycznie nie uległy w ostatnim ćwierćwieczu
istotnym zmianom (ewoluowały od wyznaczania
wartości kalorycznej posiłków, przez kontrolę zawartości węglowodanów
przyswajalnych, do uzupełnienia ich o wpływ tłuszczów i białek; użyteczność takich pojęć, jak np. indeks glikemiczny wydaje się pozostawać bardziej
w sferze jakościowych wskazań, niż praktycznych zastosowań). Tym samym wpływ diety, podobnie ja wpływ wysiłku fizycznego, stresu, schorzeń towarzyszących traktuje się jak zindywidualizowany i trudno mierzalny element terapii. W
praktyce kontrola diety diabetyka, krytyczna w leczeniu behawioralnym cukrzycy
insulinozależnej, opiera się przede wszystkim na szacunkowej ocenie
wartości odżywczych, opartej na indywidualnym, nabytym w drodze
samoobserwacji doświadczeniu chorego. Dostępne pomoce edukacyjne w
zakresie kontroli diety pozostają w dysharmonii z technologią używaną
do pomiaru glikemii lub do iniekcji insuliny. Brak tego doświadczenia -
naturalny zwłaszcza w początkowym okresie choroby - często powoduje
nieprawidłowe nawyki i nie sprzyja ustabilizowaniu się i wyrównaniu
cukrzycy. Niekontrolowana dieta paradoksalnie zmniejsza komfort życia, gdyż w konsekwencji utrudnia skuteczność leczenia, zwiększa możliwość
powikłań i koszty leczenia. Kontrola diety - sposób na kontrolę cukrzycy? Niezależnie,
czy korzystasz z pompy insulinowej (metody ciągłej podskórnej infuzji
insuliny), penów (np. metody funkcjonalnej intensywnej insulinoterapii)
czy leków doustnych, kontrolujące dietę możesz łatwiej osiągnąć zalecenia (aktualizacja - 2017 r.), sugerowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Poniższe
wykresy ciągłego monitoringu glikemii (CGMS) obrazują rezultaty
glikemii osiągane w trakcie korzystania z zestawu do kontroli diety u
pacjenta z cukrzycą typu I leczonego metodą funkcjonalnej intensywnej insulinoterapii przy użyciu penów i insuliny ludzkiej niemodyfikowanej
(HM). Pacjent - nastolatek z zaleceniem utrzymania glikemii w
przedziale 90-160 mg/dl (5-8.9mmol/dl) - prowadził w trakcie 5. dniowego okresu
monitoringu typowy dla wieku szkolnego tryb życia, odżywiając się
głównie posiłkami przygotowanymi w domu przy użyciu zestawu, korzystając ze wspólnej dla rodziny i niezmienionej
chorobą diety. Od początku stosowania kontroli diety (od marca 2005
r. do chwili obecnej tj. od ponad 13 lat) wyznaczana hemoglobina glikowana HbA1c oscylowała pomiędzy normą zdrowego człowieka a docelową wartością zalecaną diabetykom i wynosiła 6.0% ± 0.3% mg/dl. W monitorowanym okresie wartości glikemii nie wykraczały poza zakres 80-160 mg/dl (4.4-8.8 mmol/dl). |