Planowanie menu

Planowanie menu polega po prostu na ustaleniu, z jakich potraw składa się posiłek oraz z jakich składników składa się każda z potraw. Planowanie podziału na potrawy zależy przede wszystkim od tego, czy potrawa zostanie spożyta w całości czy w części.
Np. w przypadku  przyrządzania posiłku, który zostanie spożyty w całości przez jedną osobę nie ma potrzeby podziału na kilka potraw (potrawa może nosić nazwę np. Obiad i składać się z tak różnych składników, jak mięso z kurczaka i lody - niezależnie od tego, że naturalnie stanowią one części dania głównego i deseru).
Ale już w przypadku przyrządzania posiłku, którego część odstawisz do lodówki do odgrzania następnego dnia lub posiłku przygotowanego dla kilku osób należy zaplanować taki jego podział na potrawy, by potrawa odkładana na zapas lub serwowana w różnych proporcjach dla różnych osób została wydzielona z przygotowanego posiłku. Np. przygotowując ryż gotowany z kurczakiem pieczonym i surówką z pora dla kilku osób, utwórz trzy niezależne potrawy: Ryż gotowanyKurczę pieczone i Surówka z pora.

Każda z potraw składa się ze składników - po zaplanowaniu podziału posiłku na potrawy należy dodać do każdej z potraw odpowiednie składniki. Kontynuując wcześniejsze przykłady: Ryż gotowany składać się będzie z jednego składnika - ryżu sypkiego (lub jakiegokolwiek innego ryżu, którym ELKa dysponuje w swojej spiżarni), Kurczę pieczone również składać się będzie z jednego składnika - mięsa z piersi kurczaka, a Surówka z pora będzie potrawą złożoną z kilku składników takich, jak porjabłkośmietana itp.
W codziennej praktyce korzystania użyj Książki kucharskiej ELKi, dodając wybrane potrawy do menu bez konieczności każdorazowego uzupełniania ich składników (oczywiście trakcie przyrządzania możesz dopasować dodaną z książki kucharskiej potrawę do możliwości lub gustu chwili).

Zapoznaj się z przykładami planowania menu lub przeczytaj o przygotowaniu potrawy w programie.